zondag 11 november 2012

Ouders worden kinderen

Ouders worden kinderen?

Plotseling kom je tot het besef dat jouw ouders nu echt oud zijn geworden. Vaak is een vervelende gebeurtenis hiervan de aanleiding. Opeens moet er regelmatig  hulp ingeroepen worden. Je gaat er vaker heen, doet samen met eventuele andere familieleden meer in de huishouding en opeens heb je twee huishoudens te organiseren. Dit houdt niemand lang vol. Velen gaan zolang mogelijk door tot het echt niet meer kan en je in een spagaat terecht bent gekomen tussen het eigen gezin een de zorg voor de ouders.
Schaamte
In de meeste gevallen is het schaamte gevoel bij de kinderen en het optimisme bij de ouders, dat het nog prima gaat, de reden dat er vaak te lang gewacht wordt met het naar een andere oplossing.

ouders kinderen?
Definitieve oplossing
Is de beslissing genomen dat er naar een definitieve oplossing gezocht moet worden dan komt de vraag: welke? Omdat meestal de ouders er niet aan toe zijn om te verhuizen komt er van deze kant weinig tot geen medewerking. Het is dus zaak om zelf en als dit mogelijk is samen met de familie de mogelijkheden te onderzoeken.
Vertel de reeds ingeschakelde instanties zoals de thuiszorg en de huisarts waar jij mee zit. Je kunt een afspraak maken met de huisarts waarin je vraagt een huisbezoek af te leggen om de situatie te beoordelen. Daarna kan de arts een advies uitbrengen over de te volgen stappen.
  • Informeer bij vrienden, bekenden, de thuiszorg naar de mogelijkheden in de omgeving.
  • Zorg voor een medische indicatie voor een opname via de huisarts en specialist. Bekijk de verschillende indicatie niveaus om te weten wat ze inhouden. Voor een mogelijke toekomstige verslechterende situatie kan een hogere indicatie wenselijk zijn. (www.ciz.nl)
  • Vraag informatie op bij de mogelijke alternatieve woonvormen. Let op de woningindelingen en extra mogelijkheden. In sommige huizen moet een badkamer gedeeld worden.
  • En in het geval van een beginnende dementie kan het raadzaam zijn om te kijken of de zorginstelling een speciale afdeling hiervoor heeft. Je kunt dan een eventuele extra verhuizing voorkomen.
  • Ga eerst zelf eens kijken.  Proef de sfeer,  laat je rondleiden en vraag naar de wachtlijsten.
  • Is er geduld en aandacht voor een opstandige bewoner?
  • Heeft elke bewoner een eigen woonruimte?
  • Welke activiteiten worden er georganiseerd, worden er kerkdiensten gehouden?
  • Laat alles rustig op je inwerken en bepaal de voors en tegens van elke locatie.
Als je de tijd er voor rijp acht praat dan met de ouder(s) en ga eens samen koffie drinken. Veel instellingen bieden zelfs de mogelijkheid om een paar keer te komen mee-eten of om te komen logeren.
Hou er rekening mee dat jij al meer vertrouwd bent geraakt met het idee dan jouw ouder(s). Voor hen komt het idee meestal uit de “lucht” vallen. Zij zullen de bekende hakken in het zand zetten. Maar als meerdere instanties en deskundigen concluderen dat het zo niet langer kan omdat het niet meer veilig is, dan zul je door moeten zetten. Uit liefde, als zal dat niet zo voelen. En vaak wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.
Ouders worden kinderen? Hoe heb jij dat ervaren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten