zondag 16 september 2012

Je doet me weg!!!!



Ik ga hier echt niet weg als je dat maar weet!
Een boze moeder aan het woord. Zij weet niet meer dat zij, in het dorp waar ze geboren is, al een paar keer volledig de weg is kwijt geraakt, ook is ze vergeten dat je alleen eten kunt koken als je het gas onder de pan aansteekt. Breien kan ze als de beste maar waarom worden het geen truien net als vroeger???

Langzaamaan ga je beseffen dat je vaker moet gaan inspringen.
Zeker als er een vorm van dementie bijkomt. Het vervelende van deze aandoening is dat zij als een dief in de nacht het leven binnen sluipt, om niet meer te verdwijnen. Een sluipende aandoening waar je geen grip op hebt. En omdat je niet altijd bij jouw ouders aanwezig kunt zijn heb je het vaak in een laat stadium pas in de gaten. In het begin denk je: Oh ze zijn vergeten boodschappen te doen, later denk je: moeder zegt wel dat ze eten kookt maar is dat wel zo?

Je doet wat je kunt
Je gaat er vaker heen, doet meer in de huishouding, regelt warme maaltijden, brengt sleutels bij de buren, laat een alarmsysteem aanleggen en opeens heb je twee huishoudens te organiseren. Dit houdt niemand lang vol. Velen gaan zolang mogelijk door tot het echt niet meer. Je bent met een mooi woord: Mantelzorger maar je voelt je moe en hebt het gevoel dat je overal achteraan loopt. Iedereen is vol bewondering maar twee dagtaken combineren is geen grapje.

Is extra hulp genoeg?
Zijn jouw ouders nog in staat om met extra hulp goed te functioneren dan kun je ervoor kiezen om allerlei tijdrovende zaken uit te besteden aan professionals. Je kunt immers niet alles weten en te kunnen. Zo creëer je tijd en rust voor jezelf en wordt er toch goed voor de ouders gezorgd. Je houdt de regie in eigen handen. Je hoeft niet alleen te denken aan de huishoudelijke taken maar ook aan de administratieve- en praktische zaken.

Of loop je op je laatste benen?
Vaak is een schaamtegevoel de reden om de verhuisbeslissing voor je uit te duwen. Voel je schaamte zet dan, heel nuchter, de voors- en tegens op een rijtje. Je zult zien dat je gedaan hebt wat je kon. Leg de lat en ga er niet overheen. Hoe hoog deze lat ligt is voor iedereen anders. Vertrouw op jezelf en laat je niet beïnvloeden door buitenstaanders want zij voelen de druk niet.

Is de beslissing: Verhuizen genomen dan moet er naar een nieuwe woning gezocht worden. Omdat de ouders meestal niet willen verhuizen komt er van  deze kant weinig tot geen medewerking. Het is dus zaak om zelf, en als dit mogelijk is samen met de familie, de mogelijkheden te onderzoeken.

Hoe pak ik dit aan?
Maak een afspraak met de huisarts voor een huisbezoek om de situatie te beoordelen. Daarna kan de arts een advies uitbrengen over de te volgen stappen.
Zorg via de huisarts en specialist voor een medische indicatie. Bekijk de verschillende indicatie niveaus (www.ciz.nl) om te weten wat ze inhouden.

* Voor een mogelijke toekomstige verslechterende situatie kan een hogere indicatie wenselijk zijn.

* Informeer bij vrienden, bekenden, de thuiszorg naar de mogelijkheden in de omgeving.

* Vraag informatie op bij de mogelijke alternatieve woonvormen. Let op de woningindelingen en extra mogelijkheden. In sommige huizen moet een badkamer gedeeld worden.

* Ga eerst zelf eens kijken.  Proef de sfeer,  laat je rondleiden en vraag naar de wachtlijsten.

 * Is er geduld en aandacht voor een opstandige bewoner?

* Heeft elke bewoner een eigen woonruimte, badkamer?

* Welke activiteiten worden er georganiseerd, worden er kerkdiensten gehouden?

* En in het geval van een beginnende dementie kan het raadzaam zijn om te kijken of de zorginstelling een speciale afdeling hiervoor heeft. Je kunt dan een eventuele extra verhuizing voorkomen.

Laat alles rustig op je inwerken en bepaal de voors- en tegens van elke locatie. Ook nu weer: vertrouw op je eigen gevoel. Ook water uit een gouden kraan blijft kraanwater.

De tijd rijp?
Als je de tijd er voor rijp acht praat dan met de ouder(s) en ga eens samen koffie drinken. Veel instellingen bieden zelfs de mogelijkheid om een paar keer te komen mee-eten of om te komen logeren.

Uit liefde
Hou er rekening mee dat jij al meer vertrouwd bent geraakt met het idee dan jouw ouder(s). Voor hen komt het idee meestal uit de “lucht” vallen. Zij zullen de bekende hakken in het zand zetten. Maar als meerdere instanties en deskundigen concluderen dat het zo niet langer kan omdat het niet meer veilig is, dan wordt je gesterkt in de gedachte dat het echt niet langer kan. Je zult uit liefde voor hen door moeten zetten, al zal dat niet zo voelen.

Veel succes en een hartelijke groet

Hinsje

7 oktober: Het is zover!


Hoe je het ook aanpakt, verhuizen gaat nooit vanzelf maar met de GewoonGoedGeregeld checklijst van Cicero Consult zal het een prettige ervaring zijn. Mocht je behoefte hebben aan een volledige verhuisplanning dan kun je die aanvragen via www.ciceroconsult.nl.

Een GewoonGoedGeregelde verhuizing, wie wil dit niet? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten