zondag 7 oktober 2012

Het is zo ver! Je gaat verhuizen!


Het is zover! Je gaat verhuizen.
Veel mensen zien daar als een berg tegenop al is het een meestal een bewuste keuze. Je gaat een nieuwe fase in, groter wonen omdat er kinderen komen, kleiner wonen omdat die kinderen zelfstandig zijn. Maar als het gaat om een verhuizing van (schoon)ouders naar een aanleunwoning of verzorgingshuis komt er nog een dimensie bij.

Je probeert dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Verhuizen is normaal gesproken al een hele klus maar ouders verhuizen die dit eigenlijk helemaal niet willen is helemaal een klus. Veel ouders voelen zich niet begrepen en zijn soms erg boos op alles en iedereen. Zij begrijpen niet dat het zelfstandig wonen een groot goed is maar dat het niet altijd mogelijk is.

Maar waar moet je beginnen?
De eerste en belangrijkste vraag die je moet beantwoorden is: kun je jouw ouders betrekken in de verhuizing of niet? Is het mogelijk om ze erbij te betrekken dan zal dit te verkiezen zijn al gaat het meer tijd kosten. Maar soms doe je hen hier helemaal geen plezier mee. Ze worden onrustig met alle gevolgen van dien. Ben er eruit dan kun je starten met het maken van een verhuisplanning.

Bepaal van te voren: Wie, doet wat en wanneer.

A) Verzamel alle belangrijke papieren zoals verzekeringen, hypotheek akte, belastingaangiften, adresboekjes etc. mede voor het versturen van de adreswijzingen.

B) Vraag de naam en telefoonnummer van de contactpersoon van de nieuwe woning.

C) Overleg of verhuizen in het weekeinde/zondag mogelijk is. Je kunt hiermee rekening houden in de planning.

D) Vraag een plattegrond van de nieuwe woning en kijk welke meubels er mee kunnen. Meet de gordijnen op om te zien of ze mee kunnen naar de nieuwe woning.

E) Bekijk ruim van te voren de nieuwe woning om te zien wat er allemaal geregeld moet worden voordat erin gewoond kan worden. Meestal moet de familie zelf zorgen voor het verfwerk, nieuw behang en vloerbedekking. Kun je dit zelf of moet er hulp komen?

F) Vergeet de eventuele huisdieren niet. Mogen zij mee verhuizen of moet er een andere oplossing gezocht worden?

Uit liefde…
Zorg ervoor dat ze direct vertrouwde spullen zien bij aankomst. Probeer de sfeer vrolijk en blij te houden, al zal dit niet altijd meevallen. 

Vergeet niet: je hebt de juiste beslissing genomen hebt en hebt uit liefde gehandeld.

Je wilt wel maar ……
Heb je zelf nog een gezin en een baan dan heb je niet alle tijd van de wereld. Maar je hoeft niet alles alleen te doen. Voor de tijdrovende administratieve-  en praktische klussen kun je ook professionele hulp inroepen zodat jij je kunt richten op de begeleiding en de emoties van jouw ouders. 

Maar vergeet je eigen emoties niet!

Hoe je het ook aanpakt, verhuizen gaat nooit vanzelf maar met een goede planning gaat het zeker lukken. 

Veel succes!
Hinsje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten